Saavutetta­vuus­seloste

VR-Yhtymä Oy:n digitaalisten palveluiden saavutettavuus

Mitä saavutettavuusseloste koskee?

Tämä seloste koskee uutta VR:n verkkosivustoa (uusi.vr.fi), joka on julkaistu ensimmäisen kerran 11.12.2019. Tämä seloste on laadittu 11.12.2019. Tämän digipalvelun saavutettavuuden on arvioinut Annanpura Oy, jonka avustuksella palvelua kehitetään jatkuvasti saavutettavammaksi.

Viimeisimmät sivuston saavutettavuutta parantavat muutokset on tehty 15.5.2020. Lisätietoja muutoksista tällä sivulla.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

VR:n verkkosivusto uusi.vr.fi täyttää kriittiset saavutettavuusvaatimukset.

Ei-saavutettava sisältö

Alla mainittu sisältö ei ole WCAG-kriteerien mukaan saavutettava seuraavista syistä:   

  • Verkkosivustolla esitettävä vaunukartta ei ole käytettävissä näkövammaisten ruudunlukijoiden avulla. Matkustaja voi kuitenkin valita paikkatyypin (esimerkiksi pyörätuolipaikka, lemmikkipaikka jne.) erillisestä paikkatyypin valinnasta, joka täyttää vaatimukset. Paikan voi varata myös puhelimitse VR:n asiakaspalvelun kautta.  Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.1.1 Näppäimistö A

  • Joidenkin painikkeiden kontrastiarvo ei ole tällä hetkellä riittävä. Tätä parannetaan jatkuvalla kehitystyöllä. Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 1.4.3 Kontrasti (minimi) AA

  • Joidenkin tekstielementtien kontrastiarvo ei ole tällä hetkellä riittävä. Tätä parannetaan jatkuvalla kehitystyöllä. Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 1.4.3 Kontrasti (minimi) AA

  • Osa matkahaussa käytetyistä hakukomponenteista ei ole saavutettavia, matkahaussa voi aktivoida saavutettavuustilan, joka päästää käyttämään saavutettavaa versiota matkahausta. Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.1.1 Näppäimistö A

Siirtymäajat

Yksityisenä toimijana VR:n verkkosivustojen tulee olla saavutettavuusvaatimusten mukaisia 1.1.2021. Tämä seloste tulee vaatimusten mukaan olla saatavilla 1.1.2021. Vastuullisena toimijana VR pyrkii täyttämään vaatimukset heti, kun se on käytännöllisesti mahdollista.

Yhteydenotot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille sähköpostilla ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.  

Voit lähettää saavutettavuuspalautetta uudesta verkkosivustosta tai VR Matkalla -sovelluksesta osoitteeseen vrweb@vr.fi.

Tarjoamme tukea käyttäjille, joille digipalvelut eivät ole saavutettavissa myös puhelimitse asiakaspalvelussamme numerossa 0800 166 888. Numero on maksuton.   

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.  

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Viimeisimmät saavutettavuutta parantavat muutokset

Näiden parissa olemme työskennelleet viime aikoina.

Uusi matkahaku

15.5.2020

Matkahaun aiempi saavutettavuusversio on korvattu uudella saavutettavalla matkahaulla, joka toimii kaikille käyttäjille. Olemme huomioineet erityisesti ruudunlukijan käyttäjät ja näppäimistöllä navigoivat.Asemien, päivämäärien ja matkustajien valinta on saavutettavuuden lisäksi entistä helpompaa ja valinta toimii paremmin laitteesta riippumatta.

Ruudunlukuohjelmien tukeminen

11.12.2019

Verkkosivuston eri sivujen ja ponnahdusikkunoiden toimivuutta ruudunlukijoiden käyttäjille on parannettu.

Tulevia saavutettavuutta parantavia muutoksia

Näihin keskitymme jatkossa.

Ruudunlukuohjelmien tukeminen

Kehitetään jatkuvasti

Interaktiivisten elementtien käsittelyä ruudunlukijoille sopivalla tavalla jatkokehitetään.

Ruudulukuohjelmat ja tekstivastineet

Kehitetään jatkuvasti

Ruudunlukijoille tarkoitettujen avustintekstien kieliversiointia parannetaan.

Matkan varaus

Vuoden 2020 aikana

Valitun matkan pysäkkilistauksen toimivuutta ruudunlukijoilla ja näppäimistönavigoinnilla parannetaan.

Matkan varaus

Vuoden 2020 aikana

Valitun matkan palveluiden toimivuutta ruudunlukijoilla ja näppäimistönavigoinnilla parannetaan.

Kirjautuminen ja tunnuksen luonti

Vuoden 2020 aikana

Sisäänkirjautumisen ja tunnuksen luonnin lomake-elementtien toimivuutta ruudunlukijoilla ja näppäimistönavigoinnilla parannetaan.

Kontrastiarvojen parantaminen

Vuoden 2020 aikana

Joidenkin interaktiivisten painike- ja linkkielementtien sekä joidenkin tekstielementtien kontrastiarvoja parannetaan.