Aktiiviloma

Lapin upea ruska kiehtoo nyt monia, mutta saattaa herättää myös kysymyksiä. Mitä jos vaellus tuntureilla kiinnostaa, mutta vaeltamisesta on kokemusta vain lähimetsässä. Uskaltaako silti tunturiin? Todellakin! Lapin lumon voi kokea myös pieninä pyrähdyksinä. Olemme koonneet sinulle helposti toteutettavia matkavinkkejä aktiivilomalle.

1. Ruskaeuforia Ylläksellä

Ylläksellä voi tosiaan saada kaiken. Maailman puhtaimmasta ilmasta vauhdin huumaan ja ihaniin aamiaisvohveleihin.

Asema: Hyppää junaan ja jää pois Kolarin asemalla, josta pääset Ylläkselle bussilla 35 kilometrin matkan. Tämän matkan taittaa myös pyörällä, jos sinulla on oma pyörä matkassa. Voit myös matkustaa Rovaniemen asemalle ja sieltä 2,5 h bussilla perille.

Aktiviteetit: Lyhyt päiväpatikointi onnistuu hyvin kokemattomaltakin ilman sen kummempia erävarusteita. Muista eväät - niitä on ihana nauttia laavulla ja taukopaikoilla!

Lue lisää patikoinnista ja retkeilystä

Ylläs on pyörällä paras. Vuokraa pyörä paikan päällä tai ota mukaan oma, sekin kulkee hyvin mukana junassa.

Astetta kevyempää menoa tarjoaa gondolikyyti, joka vie hetkessä 719 korkeuteen – ja maisemat avautuvat henkeäsalpaavan kauniina. Gondolikyydit ovat tarjolla syyskuun loppuun asti.

Päivän päätteeksi voit pulahtaa avantoon pimenevässä illassa ja saunoa päivän pölyt pois. Jos hyvä tuuri käy, pääset myös nauttimaan revontulien lumosta.

Yöpyminen: Mieli lepää 306 metrin korkeudessa olevan Lapland Hotels Saagan kylpylän lämmössä. Hyvin nukutun yön kruunaa herkullinen aamiainen vohveleineen!

Ruoka: Pannukahvit kannattaa nauttia patikoinnin lomassa legendaarisessa Velhon kodassa tai tunnelmallisessa Kesängin keitaassa järven rannalla. Nämä palvelevat syyskuun loppuun asti.

Vinkki: Yöjunan oman hytin rauha on miellyttävä ja turvallinen tapa matkustaa. Olet levänneenä perillä, ja iltapalan sekä aamiaisen voit nauttia tunnelmallisessa ravintolavaunussa.

Junamatkan hinta: Helsinki – Kolari omassa hytissä alkaen 69 € / suunta.

Retkeilyä tunturimaisemissa

2. Maailmanluokan alppikylä Levillä

Levillä kaikki tarvittava on lähellä. Täällä saat kokea sekä Lapin luonnon rauhan että mukavan kylätunnelman. Ja mikä parasta, hiihtokausi pääsee starttaamaan jo lokakuun alussa viime vuonna säilöttyjen lumien ansiosta.

Asema: Kolari ja Leville pääset jatkamaan 85 km bussilla tai omalla autolla. Oman auton saat mukaan autojunaan. Voit mennä myös Rovaniemen asemalle ja sieltä 2,5 h bussilla.

Aktiviteetit: Kätkätunturin pääset valloittamaan jo muutamassa tunnissa, reippailijan palkitsevat huipun lämpöinen laavunuotio ja huikaisevat maisemat. Lue lisää Kätkätunturista

Porrastreeniä tarjoaa Koutalaen 766 porrasta, lähtö porrastreeniin kylpylähotellin luota ja kun olet kivunnut portaat, päädyt ylös Hotel Levi Panoraman pihaan, jossa voit kohdata myös poroja!

Tunnin automatkan päästä löydät todellisen helmen. Punaisen hiekan rannan ja vastarannalla komeilevan Pallastunturin. Lämmittelemään pääset rannalla sijaitsevaan autiotupaan. Hertzin vuokrauspiste löytyy keskustasta.

Yöpyminen: Sokos Hotel Levi, joka sijaitsee keskellä kaunista alppikylää

Ruoka: Levin Panimo on tunnelmallinen ja annokset tyylikkäitä

Vinkki: Yöjunan oman hytin rauha on miellyttävä ja turvallinen tapa matkustaa. Olet levänneenä perillä, ja iltapalan sekä aamiaisen voit nauttia tunnelmallisessa ravintolavaunussa.

Junamatkan hinta: Helsinki – Kolari omassa hytissä alkaen 69 € / suunta.

Levin upeat tunturimaisemat hurmaavat vaeltajat (kuva: Visit Levi).

3. Tuttu mutta tuntematon

Anna Alavuden ja Ähtärin yllättää! Tämä kaksikko on mainio reissukohde viikonlopuksi kaikkialta Suomesta ja sopii niin lapsille kuin aikuisillekin.

Asemat: Ähtäri, Ähtäri Zoo ja Tuuri.

Yöpyminen: Henkeäsalpaavan kaunis ja tyylikäs Vanha pappila Hetki.

Mainitse varausta tehdessäsi ”Junaloma” ja saat aikaisemman sisäänkirjautumisen (klo 14) tai myöhäisemmän uloskirjautumisen (klo 14) sekä saunasta -50 %.

Aktiviteetit: Pörröiset ja herttaiset pandat valloittavat koko perheen. Eläinpuisto on muutenkin laaja päiväretkikohde, jossa voit kohdata ketun, karhun tai ahman yllättävänkin läheltä.

Aivan eläinpuiston vieressä on niin lapsille kuin aikuisillekin sopiva Flowpark-kiipeilypuisto. Kiipeilyjen jälkeen maistuu varmasti sauna ja huippukokki Tomi Björckin burgerit, niistä pääset nauttimaan Saunaravintola Kiulussa, joka on pienen kävelymatkan päässä kauniin Hankaveden rannalla. Järven ympärillä voit samoilla myös luontopoluilla ja nauttia rapsakan raittiista ilmasta.

Alavudella sijaitse se kuuluisa Tuurin kyläkauppa – täällä kannattaa piipahtaa ainakin kerran elämässä, ihan vain jotta tiedät mistä puhutaan. Yön voit viettää linnamaisessa Hotelli Onnen Tähdessä

Psst. Jos oikein tekee mieli repäistä niin valitse huone 313 ja olet kuin Aurinkokuningas.

Vinkki: Päiväjunissa on kahden ja neljän hengen hyttejä, jossa voit matkustaa rauhassa ja turvallisesti omassa seurassa.

Junamatkan hinta: Helsinki – Ähtäri alkaen 19,20 €/ aikuinen, Ähtäri – Ähtäri Zoo alkaen 2,70 €, Ähtäri – Tuuri alkaen 2,70 €

Ähtärin eläinpuiston pandakarhut ovat uteliaita tyyppejä.

Lähde ruskaretkelle

Meno
Paluu
Matkustajat, lemmikit ja pyörät

Uusimmat artikkelit