Ajankohtaista

VR:n junille uusi visuaalinen ilme – idea­kil­pailu avattu suun­nit­te­li­joille

Etsimme ideakilpailussa junillemme uutta visuaalista ilmettä, joka on inspiroiva, pitkäikäinen, tunnistettava ja asiakaslähtöinen.

VR järjestää yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa junien ulkoasun ideointikilpailun. Voittajan idea toteutetaan yhteen kaukoliikenteen junavaunuun vuoden 2024 alussa. Yhtiö suunnittelee käyttävänsä voittajan luomaa uutta visuaalista ilmettä koko kalustossaan tulevaisuudessa. VR hankkii uutta lähi- ja yöjunakalustoa, joka saadaan liikenteeseen vuonna 2026. Uuden kaluston myötä on sopiva hetki suunnitella junien ulkoasun yhdenmukaistamista vastaamaan paremmin VR:n brändiä. Kauko- ja lähijunien nykyinen ulkoasu on palvellut pitkään, jo vuodesta 2010 saakka.

”Kilpailu on upea mahdollisuus suunnittelijoille saada oma kädenjälki näkymään vuosiksi satojen tuhansien matkustajien iloksi. Haemme kilpailussa ideaa, joka on ikoninen, aikaa kestävä, tyylikäs sekä tunnistettava ja erottuva, sillä tulevaisuudessa Suomen raiteilla voi olla muidenkin junayhtiöiden junia”, sanoo VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula.

Vuonna 2019 uudistetun brändin mukaisesti toteutettu ilme on jo nähtävissä esimerkiksi vr.fi:ssä ja VR Matkalla -sovelluksessa.

Kilpailu on suunnattu muotoilualan ammattilaisille ja opiskelijoille

Kilpailuehdotuksessa suunnitellaan uusi ilme kaksikerroksiseen IC-kaukojunaan ja yksikerroksiseen lähijunaan. Lisäksi kaukojunan ehdotuksessa esitetään idea palveluvaunun erottautumisesta sekä idea lähijunan ja kaukojunan erilaisista rooleista. VR laatii kilpailuvoittajan työn pohjalta yksityiskohtaiset tarroitussuunnitelmat eri juna- ja vaunutyypeille.

”Junien ulkoilmeen elinkaari on pitkä. Koko kaluston teippausten uusiminen kestää useita vuosia, joten uusi ja vanha ilme kulkevat rinnakkain junissa jonkin aikaa, kertoo Markula.

Kilpailuaika alkaa 22.8.2023 ja päättyy 20.11.2023. Kilpailuun voi osallistua myös yhdessä, työparina tai työryhmänä. Kilpailu on yksivaiheinen ja sen aineisto löytyy kilpailun verkkosivuilta. Kilpailun palkintosumma on 30 000 euroa. Kilpailun voittajan päättää kilpailulautakunta, johon kuuluu mm. VR:n toimitusjohtaja, asiantuntijoita, konduktööri sekä Ornamon nimeämiä edustajia.

Tutustu kilpailuun tarkemmin täällä

Lisää ajankohtaista

Ajankohtaista

Kaukoliikenteen päiväjunat loppukesäksi ja alkusyksyksi myyntiin 25.4.

Julkaisemme kaukoliikenteen päiväjunat ajalle 29.7.–15.9.2024 myyntiin 25.4.2024 klo 10:00.…

Lue juttu

Ajankohtaista

Ratatyöt vaikuttavat junaliikenteeseen keväällä ja kesällä – rantaradalla 5 viikon liikennekatko

Väylävirasto tekee kesällä ratatöitä useilla rataosilla. Suurimmat liikennevaikutukset tulevat rantaradalle: korvaamme kaikki Helsingin ja Turun…

Lue juttu

Ajankohtaista

Hyvinkään ja Järvenpään asemien palvelupisteet suljetaan elokuun lopussa

Asemien odotustilat palvelevat jatkossakin nykyisten aukioloaikojen mukaisesti. Lippuja voi jatkossa ostaa VR:n digitaalisten kanavien lisäksi mm…

Lue juttu