Aktuellt

Spårskador orsakar inställda lång­di­stans­re­sor tisdagen den 13 februari

Av säkerhetsskäl och på rekommendation av Traficom ställs fjärrtågstrafiken in på tisdagen 13.2. HRT:s och VR:s lokaltrafik körs som normalt.

Av säkerhetsskäl är vi tvungna att ställa in tågturer inom fjärrtrafiken tisdag 13.2 på grund av skador på banan. Skadorna upptäcktes måndag 12.2 och de lokaliseras för närvarande tillsammans med Trafikledsverket. HRT:s (A-, E-, I-, K-, L-, P-, U- och Y-tåg) och VR:s närtrafik (R-, G-, Z-, O-, M-, H-, T- och D-tåg) körs som normalt – problemet har avgränsats till utanför detta område.

Måndag 12.2 upptäcktes skåror orsakade av skador på banan i hjulen på tågmateriel som ägs av både VR och andra. Inspektionen av bannätet och VR:s materiel inleddes omedelbart, men måndagens strejkdag har orsakat betydande fördröjningar i att utreda situationen. Av säkerhetsskäl måste vi ställa in fjärrtågtrafiken på tisdag för att säkerställa materielens och banans skick. HRT:s och VR:s närtrafik körs normalt, godstrafiken kan färdas i lägre hastigheter.

VR ersätter köpta biljetter automatiskt

Vi återbetalar automatiskt priset på enkelbiljetter för fjärrtrafiken till kunderna inom ungefär en vecka. Dessutom kompenserar vi kunder för seriebiljetternas platsbokning och förlänger giltighetstiden för periodbiljetter och seriebiljetter inom fjärrtrafiken med en dag. Inga åtgärder krävs från biljettinnehavarna.

Det är inte möjligt att göra en automatisk återbetalning för biljetter som köpts för nattåg. För biljetter köpta på nattåg ansöka om ersättning för biljetterna, Öppnas i en ny flik.

Om tågbiljetterna har köpts i pappersform utan inloggning, till exempel i en biljettautomat eller en R-kiosk, är det inte möjligt att få återbetalning automatiskt. I dessa fall kan du ansöka om ersättning för biljetterna, Öppnas i en ny flik.

– Vi beklagar för olägenheterna som orsakas passagerarna på grund av avbokningar i fjärrtrafiken – detta beslut har fattats av säkerhetsskäl. Vi arbetar oavbrutet tillsammans med Trafikledsverket för att lokalisera felet och starta trafiken på ett säkert sätt så snart som möjligt, säger fjärrtrafikchef Piia Tyynilä.

Vi informerar om återhämtningen av trafiken så snart som möjligt under tisdag 13.2.

Mer aktuellt

Aktuellt

Fjärr­tra­fi­kens dagtåg för sensommaren och början av hösten till salu på 25.4

Fjärrtrafikens dagtåg för perioden 29.7–15.9.2024 kommer till salu på 25.4 kl. 10.00.…

Läs artikeln

Aktuellt

Banarbete påverkar tågtrafiken under våren och sommaren

Trafikledsverket utför banarbeten på flera banavsnitt under sommaren. De största trafikpåverkningarna kommer att vara på kustbanan: vi ersätter a…

Läs artikeln

Aktuellt

Sommarens banarbeten påverkar tågtrafiken

Banarbeten kan orsaka ändringar i tidtabellerna eller bussersättningar på tågrutter. Du hittar de aktuella tidtabellerna i resesökningen.…

Läs artikeln